Fietsen voor blinden

Ook wanneer je blind of slechtziend bent hoef je niet meer z beperkt te zijn in je bewegingsvrijheid als vroeger. Tegenwoordig zijn er zelfs mogelijkheden om te fietsen

Ultrabike

Het kan dus echt. Fietsen als je blind bent. De technologie is nog nieuw, en volop in ontwikkeling, maar dat maakt het niet minder wonderlijk. Doordat de fiets ingebouwde ultrageluidsensoren heeft waarmee hij bestuurd wordt, kan de berijder blind zijn en toch op de fiets rijden. Deze fiets is beter bekend als de ‘Ultrabike’.

Hoe werkt het

Er zit een zender op het stuur om ultrageluiden te zenden, die op hun beurt terug gereflecteerd worden, waardoor de afstand kan worden gemeten tussen de fiets en andere objecten. Die informatie wordt teruggestuurd en omgezet naar elektrische signalen. Deze worden op hun beurt naar vibrerende knoppen gezonden die in intensiteit aan de bestuurder van de fiets kunnen laten weten hoe hij moet sturen en waarheen, om de objecten te ontwijken.

Nog niet voor verkeer

De fiets is nog in de testfase en voorlopig niet geschikt om in het verkeer deel te nemen. Het ontwerp kan meer gezien worden als een attractie voor op evenementen, om blinden en slechtzienden kennis te laten maken met deze techniek.