Fietsen wanneer je slechthorend of doof bent

Wanneer je doof of slechthorend bent, is fietsen niet zo vanzelfsprekend als wanneer je gehoor goed is. Dit komt omdat ze niet kunnen horen of er verkeer van achteren aankomt.

Viewradar

Hier is echter iets op bedacht, en het is eigenlijk een heel simpel idee. Door achterop de fiets een sensor te plaatsen kan worden waargenomen of er verkeer van achteren nadert. Deze sensor kan hierop een signaal sturen naar bijvoorbeeld een horloge met trilfunctie, of naar kleine lampjes die op het stuur bevestigd zijn. Op die manier kan de bestuurder zien dat er iets van achteren nadert en zodoende extra goed opletten. Als dove of slechthorende fietser maakt dit de kans op een ongeluk vele malen kleiner.

Wandelaars

Dit concept is trouwens net zo goed inzetbaar voor wandelaars met een gehoorbeperking. Je kunt zo’n sensor met gemak ook op een rugzak klikken, daar komt geen fiets aan te pas. Zeker buiten de bebouwde kom, waar geen voetpaden zijn, moet je als slechthorende wandelaar eigenlijk zowat in de greppel gaan lopen, omdat je niet kunt horen of er iets aankomt. Met zo’n sensor is het voor deze mensen veel relaxter lopen.