Nederlanders, een echt fietsvolk

Het is eigenlijk over de hele wereld bekend dat wij als Nederlanders dol zijn op fietsen. We fietsen graag door de bossen of halen met de fiets onze kinderen van school terwijl we ook nog tassen vol boodschappen aan het stuur hangen. We leggen op de fiets rustig tientallen kilometers per dag op af om op ons werk te komen.

Meer fietsen dan mensen

Met een stuk of 23 miljoen fietsen in Nederland zijn er significant meer fietsen dan dat er inwoners zijn. En dat niet alleen: ook tijdens de spitsuren zijn er meer fietsen op de weg dan auto’s. Nederlanders kiezen graag voor hun trouwe stalen ros, waar je niet mee in de file staat en meestal ook geen parkeerproblemen hebt.

15 Miljard kilometer

Als Nederlanders samen leggen we jaarlijks wel meer dan 15 miljard kilometer af. Met dat in je achterhoofd is het wel begrijpelijk dat we als fietsland gezien worden. Zuid-Hollanders spannen de kroon: zij leggen zo’n 2,5 miljard kilometers te fiets af in een jaar. Zeeuwen en inwoners van de Flevopolder zijn minder fanatiek: respectievelijk leggen ze daar slechts 0,3 en 0,2 miljard kilometer af op de bekende tweewieler. Gemiddeld komt dit trouwens uit op 888 kilometer per jaar per persoon. Dat is niet niks!

Fietspaden

Wat betreft fietspaden ben je als fietser het beste af in Gelderland en Noord-Brabant. Daar ligt zeker 5.000 kilometer een paden speciaal voor fietsen op de weg. Zuid-Holland mag de derde plek versieren met 4.800 kilometer aan fietspaden.